BOTOX

Η βοτουλινική τοξίνη, κοινώς γνωστή ως Botox, είναι η ισχυρότερη γνωστή νευροτοξίνη. Χρησιμοποιείται τόσο στη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων όσο και στην αισθητική ιατρική (για την εξομάλυνση των ρυτίδων). Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πώς λειτουργεί η θεραπεία Botox.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BOTOX;

Το Botox είναι η κοινή ονομασία για την βοτουλινική τοξίνη. Αυτή είναι μια νευροτοξίνη που εκκρίνεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και προκαλεί κάτι που ονομάζεται αλλαντίαση:
Αυτά τα συμπτώματα δηλητηρίασης συνήθως προκαλούνται από την κατανάλωση κακώς συντηρημένων τροφίμων (όπως κονσερβοποιημένα τρόφιμα) στα οποία έχει συσσωρευτεί η τοξίνη των βακτηρίων. Προκαλεί παράλυση, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και των αναπνευστικών μυών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Στο παρελθόν, πολλοί θάνατοι αποδίδονταν στην αλλαντίαση. Στις μέρες μας, οι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντίδοτα (αντισόρροια).

 

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ BOTOX ΣΤΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ;

Προκειμένου ο οργανισμός να διεγείρει έναν μυ, το σχετικό νεύρο απελευθερώνει την ουσία διαβιβαστή ακετυλοχολίνη. Αυτό προκαλεί τη σύσπαση του μυός (σύσπαση).
Η επίδραση του Botox βασίζεται σε μια μη αναστρέψιμη αναστολή της απελευθέρωσης της ακετυλοχολίνης. Ως αποτέλεσμα, ο μυς δεν μπορεί να συσπαστεί – παραλύει για λίγο χρονικό διάστημα.

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ BOTOX;


Η βοτουλινική τοξίνη Α χρησιμοποιείται κυρίως στη νευρολογία
επισης εδώ και χρονια χρησιμοποιείται και στην αισθητική ιατρική για την εξομάλυνση των ρυτίδων.
Συχνές περιοχές εφαρμογής στη νευρολογια είναι οι κινητικές διαταραχές (δυστονία) στις οποίες εμφανίζονται ακούσιες και μη φυσιολογικές μυϊκές κινήσεις. Η θεραπεία με μπότοξ έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματική για τις κράμπες των βλεφάρων (βλεφαρόσπασμος).
Το Botox δρα και κατά της εφίδρωσης: αποτρέπει την αυξημένη εφίδρωση (υπεριδρωσία). Το Botox χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της ημικρανίας, αλλά μπορεί να χορηγηθεί με ένεση μόνο σε χρόνιες περιπτώσεις.
Άλλοι τομείς εφαρμογής είναι οι διάφορες μορφές τρεμολο (μυϊκός τρεμολο), οι κράμπες (σπαστικότητα), ο στραβισμός (στραβισμός).

 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ BOTOX;


Πριν ο γιατρός κάνει την ένεση του BOTOX ,παίρνει ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και εξηγεί στον ασθενή τις πιθανές επιπλοκές και τους κινδύνους της θεραπείας. Δεν απαιτείται αναισθητικό

BOTOX ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ


Όταν αντιμετωπίζει κινητικές διαταραχές, κράμπες ή τρόμους, ο γιατρός εγχέει την αλλαντοτοξίνη στον μυ που πρόκειται να παραλύσει. Ανάλογα με την έκταση της νόσου, μερικές φορές χρειάζεται να αντιμετωπιστούν αρκετοί μύες. Ο γιατρός πρέπει να φροντίσει να μην ξεπεραστεί μια ορισμένη συνολική δόση Botox.

BOTOX ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ


Με τη βοήθεια του Botox, οι μύες εμποδίζονται να συστέλλονται, το οποίο εξομαλύνει τις γραμμές έκφρασης. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν το Botox, ειδικά για να απαλύνουν τις γραμμές του συνοφρυώματος στην περιοχή του μετώπου τα χείλη και τι πόδι της χήνας


ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ BOTOX;


Γενικά, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί με ακρίβεια πόσο θα διαρκέσει το αποτέλεσμα του Botox, αφού το BOTOX διασπάται με διαφορετικούς ρυθμούς. Επιπλέον, σε σπάνιες περιπτώσεις, ο οργανισμός σχηματίζει αντισώματα εναντίον του, γεγονός που προκαλεί την ταχύτερη διάσπασή του.Σε γενικές γραμμές λέμε ότι κραταει 4-6 μήνες.

Άλλες υπηρεσίες μας !