ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο ιατρικός βελονισμός είναι η μετεξέλιξη μιας πανάρχαιας θεραπευτικής μεθόδου που ξεκίνησε από την Κίνα. Βασίζεται στην τοποθέτηση ιδιαίτερα λεπτών, αποστειρωμένων βελονών μιας χρήσεως σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, με σκοπό τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

ΠΩΣ ΔΡΑ;

 Τις τελευταίες δεκαετίες πλήθος έγκυρων επιστημονικών μελετών έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε μια σειρά παθήσεων και έχουν αποσαφηνίσει διάφορους μηχανισμούς μέσω των οποίων δρα.

Η εισαγωγή των βελονών στα ειδικά σημεία βελονισμού προκαλεί τη διέγερση των νευρικών απολήξεων της περιοχής, με αποτέλεσμα να πυροδοτείται μια αλληλουχία νευρικών ώσεων προς το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Συνέπεια αυτού του ερεθισμού είναι η απελευθέρωση από τον οργανισμό συγκεκριμένων ενδογενών ουσιών με αναλγητική και αντικαταθλιπτική δράση, όπως τα ενδογενή οπιοειδή, οι εγκεφαλίνες, οι ενδορφίνες κ.λπ.

Απελευθερώνονται επίσης ειδικά αγγειοδραστικά πεπτίδια που προκαλούν τοπική αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στις περιοχές όπου έχουν εισαχθεί οι βελόνες.

ΠΟΝΑΕΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ; 

Ο βελονισμός δεν πονάει και στις περισσότερες περιπτώσεις οι βελόνες δεν γίνονται καν αντιληπτές. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένες, μιας χρήσεως, εύκαμπτες και ιδιαίτερα λεπτές. Δεν έχουν καμία σχέση με τις βελόνες αιμοληψίας.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής (NIH), στηριζόμενοι στα αποτελέσματα μιας σειράς κλινικών μελετών, έχουν καθορίσει ως ενδείξεις του Ιατρικού Βελονισμού:

Παθήσεις αναπνευστικού: οξεία ιγμορίτιδα, οξεία/αλλεργική ρινίτιδα, βρογχικό άσθμα, υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων, φαρυγγοδυνία, αλλεργίες.

Παθήσεις γαστρεντερικού: επιγαστραλγία (πεπτικού έλκους, οξείας/χρόνιας γαστρίτιδας, σπασμού οισοφάγου), λόξυγγας, οξεία και χρόνια κολίτιδα, σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία/έμετος (πρωινή ναυτία, μετεγχειρητικός έμετος, σχετιζόμενα με χημειοθεραπεία), κολικός χοληφόρων, παχυσαρκία.

Μυοσκελετικά νοσήματα:αυχεναλγία, περιαρθρίτιδα ώμου, επικονδυλίτιδα, οσφυαλγία, ισχιαλγία, άλγος γονάτων, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, άλγος ουρικής αρθρίτιδας, μετατραυματικό άλγος (π.χ. διαστρέμματος), μετεγχειρητικό άλγος, οδονταλγία.

Νευρολογικές παθήσεις:κεφαλαλγία - ημικρανία, νευραλγία τριδύμου, πάρεση προσωπικού, πάρεση μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νυχτερινή ενούρηση.

Ψυχοσωματικές παθήσεις: αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη, μελαγχολία, φοβίες (πτήσης, αγοραφοβία κ.λπ.), εξαρτήσεις (κάπνισμα, αλκοόλ).

Γυναικολογικές/ουρολογικές παθήσεις: υπογονιμότητα, διαταραχές εμμήνου ρύσεως και εμμηνόπαυσης (αμηνόρροια, δυσμηνόρροια, εξάψεις), προβλήματα κυήσεως (πρωινή ναυτία, έμετος, οσφυαλγία, δυσκοιλιότητα), κολικός νεφρού.

Δερματοπάθειες:ψωρίαση, κνησμός, έρπητας ζωστήρας.

 

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

  • Ο βελονισμός είναι ανώδυνος και μπορεί να εφαρμοσθεί σε άτομα κάθε ηλικίας.
  • Θεραπεύει τον οξύ ή χρόνιο πόνο και έχει μεγάλη διάρκεια δράσης (μήνες ή χρόνια).
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και εξισορροπεί το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα.
  • Συχνά είναι πιο αποτελεσματικός από την φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισηχρoνίωνπαθήσεων, ενώ ενδείκνυται και σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή είτε δεν είναι αποτελεσματική είτε προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω υψηλής δοσολογίας.
  • Δρα συνεργικά με την φαρμακευτική αγωγή, ενισχύει δηλαδή τη δράση της, χωρίς να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με αυτή και έτσι επιτρέπει τη μείωση της δοσολογίας φαρμάκων σε μια χρόνια νόσο.
  • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούν να λαμβάνονται παράλληλα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής.
  • Είναι ασφαλής θεραπεία όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένο ιατρό (όπως άλλωστε ορίζει και η ελληνική πολιτεία).
  • Τονώνει και αναζωογονεί γενικά τον οργανισμό (και ως εκ τούτου βοηθά στη φάση ανάρρωσης από διάφορες ασθένειες ή σε ασθενείς μετά από χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία).
  • Έχει προσιτό κόστος θεραπείας.

Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ανάλογα με την πάθηση ο βελονισμός έχει αποτελεσματικότητα που κυμαίνεται μεταξύ 70% και 95%. Ωστόσο, ο βελονισμός δεν είναι πανάκεια. Δεδομένου ότι αποτελεί ιατρική πράξη ενσωματωμένη πλέον στη δυτική ιατρική, πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ιατρούς, οι οποίοι όχι μόνο γνωρίζουν πώς να εφαρμόσουν τον βελονισμό, αλλά και να εξετάσουν τον ασθενή και να διαγνώσουν μια πάθηση (ίσως και επείγουσα) που χρήζει άλλης θεραπείας.

ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΣ

Ανάλογα με τη φύση και τη χρονιότητα της πάθησης, αλλά και την ένταση των συμπτωμάτων της, ποικίλλει και ο συνολικός αριθμός συνεδριών που απαιτούνται. Υπάρχουν περιπτώσεις που παρατηρείται βελτίωση από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ενώ σε πιο χρόνιες παθήσεις μπορεί να χρειαστούν έως και 12 συνεδρίες.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως, αρκούν 7-8 συνεδρίες για μιαπλήρη θεραπεία. Οι συνεδρίες διαρκούν περίπου 20 λεπτά και επαναλαμβάνονται συνήθως 2-3 φορές την εβδομάδα.

 

ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ 

Ο βελονισμός έχει σημαντική αποτελεσματικότητα και στον τομέα της αισθητικής ιατρικής. Συγκεκριμενα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ρυτίδων (μέσω της αύξησης της παραγωγής κολλαγόνου), στη σύσφιξη του δέρματος (στο πρόσωπο, στην κοιλιά, στους βραχίονες και τους γλουτούς) αλλά και στην ανόρθωση του προσώπου (ανόρθωση βλεφάρων, αντιμετώπιση μαύρων κύκλων και διπλοσάγονου).